Keeping up appearances

Datum

2010-10-31

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

opschonen, jaarthema2010

Tekst

Openb 3:1-6

Toegevoegd

2010-11-14

Openb 3:1-6 is een zware tekst.

Hij liet een plaatje zien van Hyacint Bucket uit de bekende Engelse serie “keeping up appearances”. Dure kopjes, belangrijke afspraken. Allemaal gebakken lucht. Een luchtig begin van een preek over een lastig bijbelstuk.

Sardes krijgt een pittige brief. Bij alle andere zes gemeentes stond er nog wat positiefs in, maar Sardes is op sterven na dood. Alleen een paar hebben zich nog schoon gehouden….

Op school en op ons werk houden we vaak een mooiere schijn op dan werkelijkheid is. Maar van de kerk en onze kerkgang vragen we ons nooit af of het wel volledig waar is. Of daar geen vernisje overheen zit. Terwijl daar vaak nog meer vernis wordt gebruikt dan bijvoorbeeld op school (zie jeugddienst van twee weken geleden, met de”challenge day” trailer). De kerk in de tijd van Luther leek ook heel wat (het is vandaag hervormingsdag en Fred liet de trailer zien van de Luther-film van enkele jaren geleden): mooie bisschopsmantels, maar de kerk was rot van binnen.

Vertaling uit de Namense bijbel. Daar staat vaak het woord naam in. Goede naam. Uitgedelgde naam. Wat is onze naam bij God? DAT is het belangrijkste. Goede maatgever: hoe is je jezusverwachting? Verlang je er naar of is hij een spelbreker die in de nacht binnensluipt?

60 begrafenissen in 10 jaar in zijn vorige gemeente… Inclusief meisje van 12, moeder van 30 en veel vijftigers. Hij preekte vaak over de wederkomst. De messiasverwachting.

Staat je naam in het boek des levens? Het is niet statisch, trouwens. Mensen worden er uit geschapt. Maar: degenen in Sardes worden er niet uit geschapt. Dood? Ach, het is slechts slaap voor God. Er staan actieve woorden in de tekst: breek ermee, wordt wakker, enzo.

De gemeente bleef leven. 100 jaar later, weten we nu, hadden ze een bisschop. Melito. Hij schreef het eerste commentaar op Openbaringen. Dus de gemeente leefde weer.

Verandering kan. Je kan op het moment veel aan het camoufleren zijn in de kerk door je heel geestelijk voor te doen. En opeens pakt Jezus je in je nekvel en raakt het je weer. Zing je weer ècht mee.

“Ik kom weer tot leven door uw genade.”

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):