Jonge personen in de bijbel: Timotheus

Datum

2010-10-17

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

opschonen, jeugddienst

Tekst

1 Tim 6:9-15

Toegevoegd

2010-11-14

Jeugddienst. Dit seizoen gaan ze over jonge personen in de bijbel. Deze keer Timotheus.

Fred gaat over zichzelf vertellen. Eind vwo wist hij niet wat hij moest gaan studeren. Dus een beroepentest. Net zoals iedereen waar je het niet van wist: rechten. Ingeschreven in Rotterdam. Nooit aan begonnen. Hij durfde niet qua geloof. Bang voor een terugval in geloof.

Bang? Omdat God zoveel concurrentie heeft. Concurrentie die veel sneller een goed gevoel geeft dan God.

Hij ging theologie studeren. Leeftijdsgenoten plaagden hem met “hè dominee”. Hij hing ter pantsering een tekst boven zijn bed: 1tim 4:12, laat niemand op u neerkijken vanwege uw leeftijd.

Timotheus is een jong ventje. Hij herkent dingen in hem. Ook zenuwachtig voor een preek. (Timotheus krijgt wijn aangeraden door Paulus voor zijn maagproblemen).

Timotheus is vanaf het begin gelovige. Wat zegt Paulus, die later tot geloof is gekomen? “strijd de goede strijd”. Vecht ervoor om bij het geloof te blijven!

Hij voelt ook nu, hier in de kerkzaal, de strijd. Veel jongeren, meer dan normaal. Welke kant gaat het op? Hoe loopt het met de catechesanten? Het zijn er jammerlijk weinig. Ook gesprekken met twintigers: ach, dominee, er is zoveel wat van God aftrekt. Geld bijvoorbeeld. Dat geeft ons nu wat we willen. Al gaat de wereld erdoor naar de bliksem.

Filmpje dat in het begin werd getoond. Tieners die huilen, die breken. Terwijl ze dure schoenen en iPods hebben. Dat verandert niets aan hun ellende. Het is één groot masker. Je móét mooi en leuk zijn.

Het was ook een doopdienst. Dus de kleine Seth moet nog 80 à 90 jaar volhouden. In de kerk.

De kerk is niet altijd zo geweldig, maar kijk eens hoe snel je geloof achteruit gaat buiten de kerk. Vecht ervoor. Blijf erbij. Vecht ervoor, jeugd!

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):