Druif: snoeien en groeien

Datum

2010-09-12

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

erggoed, opschonen, jaarthema2010

Tekst

Joh 15:1-9; Openb 2:1-7

Toegevoegd

2010-11-14

Hij heeft een druif gekregen bij zijn afscheid. Een mooie plant met veel bladeren. Maar daar krijg je geen druiven van. Je moet hem snoeien.

Jezus heeft het in dit deel over snoeien. Veel mensen denken dat dit over noodzakelijk tegenslag gaat. Het verlies van vrienden bijvoorbeeld. Of wat Job overkomt. Volgens Fred klopt dat niet. Het is veel te beperkt in je eigen kringetje gedacht.

Kijk in de context. Judas is net weggegaan en Jezus kondigt aan dat hij de discipelen gaat verlaten. Ai, gaat de boel uit elkaar vallen? Nee, Jezus blijft als wijnstok en iedereen blijft aan Hem vastzitten!

De Vader geeft het leven. Hij snoeit en verzorgt. Jezus zorgt voor het sap. God is de landman en Jezus de wijnstok.

Hij snoeit een tak waar geen vruchten aan zitten. Dat is judas.

Dan zijn er nog veel takken over. Ziet er uitbundig uit. Maar je moet de takken net achter de vruchten afknippen: dan gaan de sappen naar de vrucht in plaats van naar de rest van de tak. Het dus dus geen amputatie, maar doelgericht om te zorgen dat er vrucht komt.

Zo is het ook met de kerk. Veel activiteiten. Mooi uitbundig. Jezus wil bijsnoeien zodat er vrucht komt. Dat is het doel van de kerk.

Lees iets verder: “jullie zijn al rein”. Jezus noemt het bijsnoeien dus schoonmaken, reinigen.

Hoe snoeit Jezus? Kijk naar de gelijkenissen. Die vergelijkingen doen soms pijn. En kijk hoe hij continu Petrus bijsnoeit.

Zo’n druivestok is eigenlijk best wel bewerkelijk. Maar God wìl dat. De vruchten wil hij via mensen zien. Dat is zijn concept en daar blijft hij aan vast houden.

Zoals je arm aan jou vast zit, zo zit jij aan Jezus vast. Één geheel. Daar komt het stukje over bidden ook vandaan. Afstemming. En bidden in het verband zien: het gaat om je vruchten. Daar gaat het met bidden om.

God wil je hier in de gemeente aanspreken en beïnvloeden. Ook de jongeren! Blijf onlosmakelijk verbonden met Jezus en God zal je snoeien en laten groeien en beïnvloeden. Dat belooft heel wat voor dit jaar!

[het was vandaag startzondag]

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):