Doe normaal en dank God voor alle dagelijkse dingen

Datum

2010-11-14

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

dankdienst

Tekst

1 tim 4:1-5

Toegevoegd

2010-11-14

(Dankdienst voor gewas en arbeid)

1 Timotheus: Paulus schrijft aan zijn jonge pupil Timotheus. Fred preekte laatst bij een jeugddienst ook over deze brief. Zie 2010-10-17.

Fred is vandaag jarig. Dan mag je kiezen wat je eet, tenminste als je jong bent. Als vijfjarige koos hij boerenkool. “Dank u, God, voor de boerenkool” bid je dan. En bij een rijsttafel bedank je Hem voor de babi pangang en de kroepoek.

Er zijn wel liederen over genade en liefde, maar niet over kroepoek. Dat is zo aards, zou je bijna zeggen. Maar pas daarmee op! God heeft ook de kroepoek geschapen!

Het is juist de duivel die een kloof tussen God en zijn schepping probeert te drijven. “Je mag zeker aan geen enkele boom komen, hè?”, zo begint het al in Genesis 3. God met het wijsvingertje. Terwijl God vooral zijn duim opsteekt naar ons!

Zonde betekent “zonder God”. Daar preekte hij laatst over in een avonddienst: de duivel probeert ons los te peuteren. Van God zou je niets mogen. Het gevaar, als je daarnaar luistert, is losbandigheid. Voorbeeld uit Timotheus: celibaat. Verbied elkaar te trouwen. De duivel weet dat je dan uiteindelijk ongelukken daarvan krijgt waar de hele wereld schande van spreekt…

Paulus reageert er erg fel op in dit stukje: “Doe normaal! God heeft alles mooi gemaakt.” Dank Hem voor de kroepoek. Sta met beide benen op de grond. Tussen de aardappels. Dank Hem. Dank Hem voor alles. Haal die scheiding weg. Zorg dat God overal bij is. Dan voorkom je de verkramping die de duivel je aan probeert te praten.

Paulus: “Wel een kerk zijn in deze wereld! Wel met beide benen op de grond, hoor, Timotheus!” Ga niet te veel geestelijk zweven. Laat je daar niet door verleiden.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):