Gun de ander het geloof

Datum

2009-04-05

Kerk

nieuwegein

Predikant

ktdejonge

Tekst

mat 21:1-9 en psalm 24:4-5

Toegevoegd

2011-01-23

Waarom gunnen we anderen het geloof in jezus? Waarom willen we dat zo graag? En waarom is het kruis dan zo belangrijk voor ons, zoals het voor Paulus is?

  1. Wat betekent het kruis voor ons? Dat het goed is gekomen tussen ons en god. De enige manier. En dat gun je aan anderen.

  2. Het kruis is exclusief. Paulus heeft het in galaten te stellen met een bepaalde groep joden. “Hou je aan de oude geboden en je hebt recht op verlossing” is wat zij zeggen. Besnijdenis betekent voor hen: je hebt recht op redding. omdat jij wat gedaan hebt. Daar is Paulus het niet mee eens. Het is alleen door Gods genade. Niet door jouw eigen geloofsprestaties. “Christus, en die gekruisigd.” Niet hoe je er uit ziet of hoeveel fouten je maakt.

  3. Belangrijk is dat je een nieuwe schepping bent. Maar dan is de wereld zelf ook anders geworden. Door het kruis. Je bent bijvoorbeeld volledig schoon voor God. Je kan God op de eerste plaats zetten. Je kan je naaste liefhebben als jezelf, zelfs een vijand. Geen schuld te groot of kwaad te erg. Door het kruis. Je kan ook leren te relativeren: niet alles is zo belangrijk. En door het kruis kijk ik anders tegen de dood aan: het is de doorgang naar de nieuwe wereld.

Je gunt de ander dat ook. Die genade. Dat perspectief.

Leef daar zelf ook uit: de genade van het kruis.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):