Gegeven goed in eenheid en verscheidenheid

Datum

2009-04-19

Kerk

nieuwegein

Predikant

gerkema

Tekst

1 kor 12:1-11

Toegevoegd

2011-01-23

Losse opmerking vooraf. Sommige wegen ken je. Vanuit Amersfoort (Gerkema’s woonplaats) naar Nieuwegein, bijvoorbeeld. Die route kent Gerkema inmiddels. Maar soms moet je naar onbekende bestemmingen. Ook voor jezelf. En dan moet je wel eens je weg samen met God zoeken.

1 Kor 12:1-11. Eenheid, maar niet ten koste van verscheidenheid. Soms zit je in een keurslijf van “moeten”, plaatselijk of landelijk. Soms vraag je je ook af wat de samenhang nog is als het de andere kant op gaat. Veel van die problemen kwam Paulus ook al tegen en hij geeft ons wat tips.

Vers 3. Jezus is Heer. Dat is simpel. Daar is iedereen het mee eens. Over het werk van de Heilige Geest wordt er gediscussieerd., maar over Jezus niet. En dat komt door de Geest zelf: “Jezus is heer” is de kern. Met die kern kan je altijd de onderlinge verhoudingen weer in een goed perspectief plaatsen. Zie het maar als een werkwoord. Wat betekent “Jezus is heer” voor jou? Voor je verhoudingen in de kerk? Voor je computergebruik? Bij dit werkwoord kan je elkaar vinden.

Wij vinden het geweldig als het ons lukt om een kloon te maken, bijvoorbeeld van een stier of een schaap. Voor God is een identieke kloon de dood in de pot: Hij werkt met verscheidenheid. Dat is wat Hij wil. 7 belangrijke opmerkingen over dit bijbelstukje:

  • Het is geen volledige lijst van “geestesgaven”. Er zijn meer lijsten. Ook bij Paulus.

  • Er zit geen rangorde in.

  • Er zijn geen “buitengewone gaven”. Gave van genezing is niet meer/minder dan een andere.

  • Hou vast dat het gaven zijn. We hebben het ontvangen. Denk aan de gever.

  • De eenheid ligt in de gever.

  • Allerlei gaven. Maar, vers 7, het is bedoeld voor de gemeente. Dit bewaart je voor ik-gerichtheid in de gemeente. Gevend, dienend, werkend.

  • De Heilige Geest kiest: durf te ontvangen. God geeft op Zijn manier. De geest maakt de keuzes wel. Durf de ontvangende partij te zijn.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):