Coupe “Van Rees”

English summary at the bottom of the page.

Puur bij toeval ben ik achter dit drankje gekomen. Op zich is het uitvinden van een nieuwe mix niets bijzonders, maar het grappige is dat er andere mensen zijn die het vrijwillig (ook als ik niet ik de buurt ben) drinken en zelfs anderen over proberen te halen het ook eens te proberen. Ik heb het idee dat zo’n 25% van de leden van C.S.R.-Delft (een studentenvereniging in Delft) het wel eens gedronken heeft.

Recept en ingrediënten

Het recept is erg simpel.

  • Neem een wiskeyglas.

  • Voeg een half borrelglas Ricard toe.

  • Voeg daar een half borrelglas citroenbrandewijn aan toe.

  • Klaar!

Ricard is een anijslikeur en dus scherp van smaak. Citroenbrandewijn is geconcentreerde ranja met alcohol, dus zoet en zacht. Mix ze en je krijgt het goede van alletwee, terwijl je de scherpe randjes eraf haalt.

Als je op vakantie bent in Frankrijk, bestel dan een pastise in een restaurant als eerste drankje. In Griekenland bestel je een ouzo. Het verhoogt je status bij de ober, je staat in ieder geval een treetje hoger dan toerist. Ik heb het zelf al een paar keer gemerkt, je ziet zo’n ober opveren als de rest van je gezelschap cola/bier/wijn heeft besteld en opeens zit er iemand tussen die weet hoe het hoort… Grappig.

Qua anijslikeur heb ik een voorkeur voor Ricard, qua citroenbrandewijn voor De Kuyper.

Ontstaansgeschiedenis

Ik heb in 1992 in de barcommissie gezeten en er was een bepaalde fles die steeds onder het stof op de tooglijst bleef staan. De citroenbrandewijn. Na dat jaar nam ik het op me om er regelmatig eentje te nemen om die fles leeg te krijgen. Was het eindelijk gelukt: koopt de inkoper een nieuwe fles!

Nu had ik in die tijd ook eens de anijslikeur geprobeerd. Lekker, maar soms wat te scherp. Ach, laat ik ze eens met elkaar vermengen. Nu er toch een nieuwe fles is…

Het bleek een onverwacht lekker drankje en langzamerhand kon ik er anderen voor interesseren. Ook vandaag nog kan je op C.S.R. een “coupe Van Rees” bestellen, hoewel ik er al jaren niet meer binnen ben geweest.

Proost!

English summary

One of the ingredients is probably only available in the Netherlands, but here it goes.

“Coupe van Rees” is a mix drink I discoved by accident at the student movement I was a member of. The funny thing is that even now that I’ve been gone there for at least 8 years, there are still numerous people drinking this stuff :-)

The recipe is simple.

  • Take a glass intended for wiskey

  • Add half a normal quantity of Ricard (pastise, anice liquor).

  • Add half the normal quantity of (that’s Dutch) citroenbrandewijn, which is a kind of sweet “brandywine”.

  • Ready!

Ricard is a pretty sharp anice liquor, citroenbrandewijn is very sweet. So they both augment eachother and dim eachothers’ sharp edge a bit.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):