Trappers

(English: see blog entry on happy downgrading)

Gedurende een jaar of drie heb ik op m’n ligfiets(en) enkelzijdige klikpedalen gehad. De ene kant “normaal”, de andere kant SPD. De SPD kant, daar moet je dus aparte schoenen met een plaatje voor hebben.

Als ik lang ging fieten deed ik dan m’n fietsschoenen (=shimano sandalen die ik in de aanbieding kon krijgen) aan. Voor normale tochten en naar m’n werk enzo hield ik m’n normale schoenen aan en gebruikte ik de “normale” kant van de pedaal.

Een paar voordelen van inklikken:

  • Op een steile helling kan je ook aan je pedalen trekken om op die manier wat extra kracht te ontwikkelen. Tijdens het normale fietsen kan je dat ook doen, maar het is bij mij nooit een tweede natuur geworden. En als ik het deed voelde ik meestal niet veel verschil.

  • Op een ligfiets kunnen je voeten van de pedalen afvallen omdat ze naar voren steken. Dus moet je ze - met spierkracht - zelf op de pedalen houden. Als je ze inklikt heb je dat probleem niet en da’s best lekker.

Maar gedurende 2010 begon ik me toch aan de pedalen te ergeren. Sinds 1 januari 2010 fiets ik elke dag naar m’n werk. Met m’n normale schoenen aan, want het is een half uurtje fietsen. Het nadeel: bij het wegrijden moest ik steeds opletten om de juiste kant van de pedalen onder m’n voeten te krijgen. Dat begon erg te vervelen na verloop van tijd.

De vanzelfsprekende oplossing: weg met de half/half pedalen en huppa, reguliere pedalen erop. Beide kanten zijn nu goed als ik wegfiets. Heel makkelijk :-) Dit is voor mij veel comfortabeler omdat ik nogal eens moet stoppen voor een stoplicht aan het begin en het eind van m’n rit. Ik hoef gewoon niet meer op m’n pedalen te letten: voet erop en klaar.

En ook voor lange tochten is het prima. Lekker je normale sandalen aan in de zomer en gaan.

Update: ik heb in 2012 de combi-pedalen er weer op gezet. Op een lange vakantie is het toch best wel lekker op een ligfiets om je voeten in te kunnen klikken. Het viel me trouwens op dat ik me lang niet zoveel ergerde aan het vinden van de goede kant van de pedalen als ik het eerder deed. Daarvoor is het toch goed geweest een tijdje ‘normale’ pedalen te hebben gehad :-)

Als verder leesvoer: een geopinieerd stukje op de Rivendell bicycle works website.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):