M5 aanpassingen en verbouwing

Aanpassing 1: spatbord en zadel

Deze aanpassing heb ik direct na aankoop gedaan.

Ik heb hem gekocht om er een follow-me aan te hangen. Dus zit er regelmatig een kind achter m’n achterwiel. Dan is het wel zo sociaal om er een achterspatbord op te monteren, want anders krijgt hij bij modderplassen de volle laag :-) Ook heb ik er toen gelijk een snelbinder op gezet.

Het zadel was een oud houten krakend ding. Via internet heb ik toen een nieuw m5 zwart (polyester? plastic? whatever) zadel gekocht. Stevig. En zo’n zalige ventisit zitting. Een goede upgrade!

ventisit op m'n m5 en flevobike

Aanpassing 2: andere voorvork

Deze aanpassing heb ik na ruim 1 jaar gedaan.

De vorige eigenaar raadded mij stevig aan de voorvork te vervangen: daar zat duidelijk roest aan. De eerste vakantie ben ik er niet aan toegekomen, maar voor de tweede vakantie leek het me toch wel een goed idee. Dan kon ik er gelijk een breder wiel in zetten met een comfortabeler band. Het dunne racebandje wat erop zat was niet echt ideaal voor vakanties waar je ook een grindpad tegen kan komen.

Dan begint het gezoek op internet naar een passende voorvork + wiel + rem enz. Een beetje klussen aan fietsen doe ik wel, maar voorvorken vervangen is de eerste keer. Dan maar advies gevraagd aan een online ligfietsbedrijf die ook precies zo’n m5 tweedehands te koop hebben staan. Van hen kreeg ik een combinatie aangeraden die ik ook heb besteld. Drie dingen waren er niet netjes aan:

  • De voorvork was te lang zodat ik bij de plaatselijke fietsenmaker er extra schoefdraad op moest laten zetten. Kijk dat zelf dan even na bij de fiets die je tweedehands hebt staan…

  • De bijgeleverde stuurpin paste daarom ook niet, zucht.

  • De voorvork was verder gebogen dan de vrijwel rechte oorspronkelijke m5 vork. Hierdoor is het stuurgedrag stukken zenuwachtiger geworden.

Na zelf nog een fout met het onderste balhoofd te hebben gemaakt bleek ik - toen ik achter mijn fout kwam - de vork inmiddels teveel te hebben ingekort… Hierdoor kon ik bij het bovenste balhoofd maar een van de twee benodigde moeren erop schoeven… Resultaat was dat ik elke dag even met de hand de ene resterende moer aan moest draaien.

Dat was dus geen goede dag voor m’n klus-ego.

Ik heb het een dag uit kunnen testen voordat we op vakantie gingen. Volgende keer langer de tijd nemen… De eerste vakantiedagen een beetje in de rats gezeten of de constructie het ging houden: alles ging eigenlijk perfect. Het bredere wiel (een reguliere 20” 406 band) beviel goed met de zandpaadjes en grindweggetjes die we af en toe tegenkwamen.

En wederom beviel de fiets in geheel erg goed voor z’n stevigheid!

Aanpassing 3: opnieuw nieuwe voorvork

Deze aanpassing heb ik een paar maanden na de vorige aanpassing gedaan: herstelwerk.

De voorvork zat me toch niet lekker. Vooral het minder lekkere stuurgedrag. Ik kreeg het op m’n heupen en plande wat verbeteringen. Als eerste een nieuwe rechte voorvoork. En nakijken of er nou wat aanloopt ofzo. Of is het alleen een tekort aan smeren waardoor ‘ie steeds langzamer gaat?

Rechte voorvorken: het makkelijkste bleek om een geveerde voorvork te nemen. Gewoon de goedkoopste die ik kon vinden. En dan gelijk de kogellagers van het balhoofd vernieuwen. Werkte als een zonnetje. M’n bevindingen:

  • Ah, heerlijk. Het rechte stuur zorgde ervoor dat de geometrie weer klopte. Het zenuwachtige stuurgedag was weer rustig geworden.

  • Ah, heerlijk, zo’n geveerde voorvork. Dat rijdt toch lekker over hobbels en kuilen.

  • ‘t Is wel een goedkope voorvork. Dus bij diepere kuilen komt ‘ie aan z’n eindaanslag en voel je een klap. Maar die had je anders ook gehad. Ik moest er even aan wennen en merk het nu nauwelijks meer.

Een nadeel: door de vering is de voorvork wat hoger, waardoor de zadelhoogte ook een paar centimeter groter is geworden. Ik kan met m’n 1m78 nog bij de grond, maar het was hiervoor net wat comfortabeler.

De voorband heb ik ook gelijk vervangen door een perfect moirree. Lekker veel grip en lichtlopend.

En ik heb ook gekeken naar de aandrijflijn… Bleek dat de derailleurwieltjes helemaal gaar waren. Van eentje was zelfs het lager niet meer terug te vinden. Huh? Geen wonder dat ‘ie dan langzamer gaat rijden. Nieuwe derailleurwieltjes erin en ik merkte het verschil. Goede investering!

Nog op m’n verlanglijstje: nieuwe tandwielen en ketting. Maar eerst de flevobike een opknapbeurt geven.

 
vanrees.org logo

Reinout van Rees

My name is Reinout van Rees and I program in Python, I live in the Netherlands, I cycle recumbent bikes and I have a model railway.