Wijzigingen aan de Alligt kruiser

In de loop van de tijd heb ik een paar zaken zelf aangepast, toegevoegd of gerepareerd.

  • Spiegeltje.

  • Naafdynamo.

  • Nexus 8 versnellingsnaaf. Zelf gespaakt, wat best redelijk lukte. De vorm/richting van de uitvalpadden van de kruiser klopte niet met de vasthoud-moeren die erbij zaten, maar ik hem in zo’n richting vastgezet dat de versnellingskabel mooi loopt.

  • Nieuwe ketting en kettingbuizen.

  • Tweede (kleinere) voorblad voor de vakantie. “Bioshifting”, dus met de hand omleggen. Dat vind ik prima om 1x aan het begin en aan het eind van de vakantie te doen. Vakantie is in dit geval fietsen met kinderen (dus niet supersnel) en met veel bagage (pappa moet afgeremd worden).

  • Nieuwe goede voor- en achterlamp. En stevig twee-aderig luidsprekersnoer voor de bedrading: da’s tenminste betrouwbaar.

  • Ventisit comfort (3 cm dik) matje voor op de zitting.

  • Dikke vette kling-klong fietsbel. Klinkt liever (en luider) dan zo’n racefiets-ping-ding.

  • Voor de versnellingsnaaf zat er een 7-versnelling derailleursysteem op. Maar dat schakelde niet perfect. Toen heb ik op een gegeven moment een 8-versnelling sram (1:1 systeem) derailleur en achterwiel gekocht en erop gezet. Maar ook dat schakelde niet helemaal goed. De reden is waarschijnlijk dat het derailleurpad niet helemaal recht meer is. Maar ik krijg het zelf niet goed recht (m’n padrichter kan geen 20” banden aan). Maar met de versnellingsnaaf is het geen enkel probleem.

    Zodra ik de fiets verkoop lever ik de sram versteller erbij, dan kan de volgende eigenaar deze mooie derailleur in gebruik nemen als ‘ie de pad laat richten.

  • Magura hydraulische velgremmen (HS33) voor en achter! Hoera, wat een genot. Remt heerlijk gedoseerd. En Heel Stevig als het moet. Ik moet de kabels alleen eigenlijk nog wat inkorten, ze maken een te grote bocht bij het stuur. Maar da’s alleen optisch een probleem.

  • 155mm i.p.v. 170mm cranks gemonteerd, daardoor kwam m’n trapper niet meer tegen mijn voorband aan bij een bocht naar links. Een andere reden was dat dit me zou helpen om mijn trapfrequentie te verhogen. Met kortere cranks kan je minder kracht zetten, maar het wordt wel makkelijker/aantrekkelijker om dat te compenseren door een hoger traptempo. En dat is iets dat in het algemeen aangeraden wordt voor ligfietsers. Deze wijziging is me eigenlijk gewoon goed bevallen!

Spoking a new wheel
 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):