Twijfel

Datum

2022-04-24

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

voorjullieuitgelegd

Tekst

mat 28:17

Toegevoegd

2022-05-01

“Toen ze Hem zagen aanbaden ze hem, hoewel enkelen nog twijfelden.”

Zingen: let maar eens op. Sommigen zingen met volle borst mee, anderen niet. Misschien houd je niet van zingen, of ligt de stijl je niet. Of je bent het niet helemaal met de tekst eens en wil dus niet (hypocriet) luidkeels meezingen. Er kunnen allerlei redenen zijn.

Deels zit er ook wat spanning in, net zoals in de tekst van de preek. Beetje raar: aanbidden en toch ook deels twijfelen. Hoewel… het is wel realistisch! Kijk, in sprookjes is er geen twijfel. Het giftige stukje appel schiet uit de keel van sneeuwwitje en geen enkele dwerg twijfelt. En de prins vraagt haar gelijk ter huwelijk.

C.S. Lewis was oorspronkelijk atheist. Maar door het lezen van de bijbel, met alle realistische twijfel die er af en toe is, kwam hij tot geloof: het was gewoon té realistisch.

Na de opstanding kwam er veel twijfel voor. Maria zei dat het graf leeg was: ze werd niet geloofd. Twee lui zagen Jezus buiten Jeruzalem: werden niet geloofd. Zelfs later, bij een meertje, toen de discipelen in principe de opstanding geloofden, toen twijfelden sommigen toch weer.

Je kunt de twijfel ook voeden. Hoe goed is dat idee? Kijk eens naar wat je leest, bijvoorbeeld. Je kunt alles wel kapotdenken. Ook voetbal is belachelijk: “Beetje achter opgeblazen stukjes koeienvel aanhollen en wachten totdat dat tegen touw geschoten wordt”, zoiets.

Enfin, in de tekst, vlak voor de hemelvaart, twijfelen sommige discipelen dus nog. Wat doet Jezus? Stuurt die hen voor een jaartje terug naar cathechisatie? Nee, Hij stuurt ze de wereld in. Met al hun twijfels. Er is ruimte voor voorzichtigheid. Er is ruimte voor twijfel. Het is veel eerlijker dan stoere stelligheid. Als kerk hebben we te vaak dingen heel zeker geweten en daarmee best wat kapot gemaakt.

Maar… vergeet de aanbidding niet. Vergeet niet je geloof te voeden. Voor sommigen was de coronaperiode daarom zo slecht: geen gezamenlijke aanbidding en voeding tijdens de kerkdiensten.

Iedereen aanbidt. God of afgod of sport of idool of jezelf. Iedereen aanbidt. Als je jezelf aanbidt mag er ook wel eens twijfel komen :-) Aanbid God, ongeacht je twijfel!

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):