Michazondag: actieve weduwen

Datum

2022-10-16

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

michazondag, voorjullieuitgelegd

Tekst

Hand 6

Toegevoegd

2022-10-16

Handelingen 6: het loopt qua praktische zaken niet helemaal lekker in de gemeente in Jeruzalem, vooral qua griekssprekende weduwen. Ze besluiten om diakenen aan te stellen die specifiek op de praktische zaken letten zodat de ouderlingen zich op de geestelijke zaken kunnen (blijven) richten.

Een weduwe, waar denken we daar aan? Iemand met een rollator? Een bejaarde die met rimpelige handen haar laatste centen telt? Hij laat vervolgens een foto zien van de (vroeger bekende) zangeres Roxette die maar 61 werd en die een tumor in de hersenen kreeg toen ze 40 was. Dan komt de stervelijkheid al wat dichterbij voor jongeren.

Terug naar Handelingen 6, de niet-Joodse weduwen werden “overgeslagen bij de ondersteuning”. In die eerste gemeente was het aardig “socialistisch” geregeld: rijken verkochten bezit en steunden de armen. Dan is het toch raar dat de griekssprekende weduwen niets zouden krijgen? Zouden de apostelen dan niet iets veel stevigers hebben gezegd? Het ligt dan ook wat anders.

Waarschijnlijker is dat ze gewoon geen plek kregen in de praktische organsatie. Dus niet dat ze geld nodig hadden en het niet kregen, maar dat ze niet meedraaiden in de organisatie (de Aramees sprekenden regelden het makkelijker onderling wel). De oorspronkelijke tekst zegt dit: hun weduwen werden achtergesteld bij de dagelijse diakonie, dan is het duidelijker.

Het is belangrijk dat je niet in een hoekje wordt geduwd/gelaten. Je hoort betrokken te worden. Je hoort wat te mogen doen. Hij citeert een vrouw die in Auschwitz heeft gezeten: blijf je je leven lang slachtoffer of ga je iets doen vanuit die pijn?

Je moet niet klagen dat je wat mist in de kerk, maar danken dat je iets mag doen in de genade van de Heer. Dat klinkt vroom. En dat is het ook.

Wat gebeurt er als de kwetsbare partij actief mee gaat doen? Vrouwen in Iran die nu hun plek opeisen. Aannemers in Malawi die zelf de schoolbanken gaan maken (wel met geldelijke steun uit Nederland, maar het waren dus geen import-schoolbanken). Gaaf. Hij noemt ook wat voorbeelden uit een Open Doors blaadje. Vrouwen met borstkanker die hun vrijwilligerswerk niet op willen geven omdat het vrijwilligerswerk hun leven geeft.

Ivan Nagy met z’n gezinstherapie zegt “een kind heeft het recht om te ontvangen. Maar een kind heeft ook het recht om te geven.” Dat is geen typfout. Het is inderdaad recht om te geven, niet plicht om te geven.

Leer je als kind thuis om te geven? Anders kan je niet laten zien wat je te bieden hebt, toch? Je moet kunnen/mogen laten zien dat je waarde-vol bent.

Als je de weduwen “uitschakelt” mis je hun ervaring en kunde en inzet. Dat geldt ook voor veel andere groepen. Vrouwen in het algemeen. Immigranten. Je doet hen tekort en je doet jezelf tekort.

“Wat heeft de kerk de jeugd te bieden?” Draai het gerust ook maar om: wat kan je als jeugd de kerk bieden? En wat kan je aan ouderen bieden? En… wat kunnen ouderen aan jou bieden (behalve lekkere koeken)? Wat kun je van hen leren?

 
vanrees.org logo

Reinout van Rees

My name is Reinout van Rees and I program in Python, I live in the Netherlands, I cycle recumbent bikes and I have a model railway.