Belijdenisdienst

Datum

2022-01-16

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

belijdenis

Tekst

fil 4:4-9

Toegevoegd

2022-01-16

Verheug je in de Heer, altijd!

Belijdenis: best wel iets om over na te denken. Wat denken we überhaupt veel na. “Ben ik hier wel aan toe?” “Wat geloof ik nou eigenlijk.” Ook als dominee. “Maak ik wel een goede preek voor dit hoogtepunt?” “Zijn de boeken die ik heb uitgezocht wel goed?”

Rustig worden? Wat kan helpen is als je je eerst op God richt. Een vast punt om de dag vanuit te beginnen. Heel iets anders dan de beren die je anders op je weg kan zien zo ‘s ochtends…

Een mooie tekst om daarvoor te gebruiken is fil 4. “Verheug je in de Heer”. Geweldig toch? Maar het kan ook tegen je werken: “oh help, ik moet me verheugen en dat lukt niet”.

Hou wel in gedachten dat dit door Paulus geschreven werd toen hij in de gevangenis zat. Dat moet vreselijk voor hem geweest zijn: hij was zó gedreven en wilde zó actief zijn… De oplossing hiervoor is wat hij ietsje verderop zegt: “De Heer is dichtbij. Wees over geen ding bezorgd”. Hij brengt het als een feit: de Heer is dichtbij.

Paulus geeft een paar tips om je te helpen.

  • “Wees over geen ding bezorgd maar laat in elk ding je verlangen bekend worden bij God”. Raar: niet “laat je zorgen bekend worden”. Nee, Paulus smokkelt. Zodra je hetgeen waar je bezorgd over bent aan God vertelt, geldt het al niet meer als zorg. Het is automatisch een verlangen geworden. Het karakter verandert automatisch.

  • “Wees over geen ding bezorgd, maar laat in elk ding….” Elk ding. Alles. Wij zijn vaak geneigd om alles op te kroppen en bij ons te houden. Vertel het gewoon gelijk aan God. Hoeft niet uitgebreid, maar praat met hem.

  • “Laat in elk ding je verlangen bekend worden bij God door gebed en smeken, met dankzegging”. Smeken mag, dat zie je ook in de psalmen. Maar in de psalmen zie je nog veel vaker dat er aan het eind ook dankzegging is. Dus niet alleen “help, help, hoe moet dat met die belijdenisdienst” maar ook “bedankt dat het vast een mooie dienst wordt”.

    God is dichtbij. Er is vast iets waarvoor je kan danken. Je man die naast je zit, bijvoorbeeld. Iets. En dank daar de volgende dag nog eens voor. En de dag erna weer.

  • “En de vrede van God …. De vrede van God zal met je zijn.” De vrede van God “omsingeld” het hele stuk. De vrede van God omsingelt onze gedachten. Je gedachten beheersen je hele leven, daarom ben je bezorgd en onrustig, want je kunt je gedachten helaas niet stilzetten. Zo werkt het vaak voor ons. Maar Paulus zegt dat we geen gevangene van onze gedachten hoeven te zijn: de vrede van God omsingelt onze gedachten.

  • bedenk alles wat waar is, alles wat eerbiedwaardig is, enz”. Bedenk: je mag dus wel denken, hoor. De oorspronkelijke werkwoordsvorm geeft aan dat je het steeds weer moet herhalen. Bedenk het je elke keer weer.

Je kan patronen in je denken veranderen. Routes kunnen veranderd worden. Waarom zou je steeds voorrang geven aan negatieve gedachten boven positieve gedachten? “Ja maar, ik ben een gevoelsmens.” Nou, qua gevoelens enzo moet je aan de volgende standaard “5G” denken:

  • Gebeurtenis

  • Gedachten

  • Gevoelens

  • Gedrag

  • Gevolgen

Dus: tussen gebeurtenis en gevoelens zit altijd een gedachte. Je gedachten vormen je gevoelens.

“Vader u bent goed, u bent liefde: ik hou van U”

 
vanrees.org logo

Reinout van Rees

My name is Reinout van Rees and I program in Python, I live in the Netherlands, I cycle recumbent bikes and I have a model railway.