Handelingen 12, de bevrijding van Petrus

Datum

2021-06-13

Kerk

nieuwegein

Predikant

eikelboom

Tags

bidden

Tekst

hand 12:1-19

Toegevoegd

2021-06-13

Hij hoorde laatst een uitspraak van iemand: “bidden is roeren in de pap van Gods wereldbestuur”. Hij wist niet gelijk wat hij daarvan moest vinden.

Het is de begintijd van de gemeente. Jakobus is net gedood, wat de Joden wel beviel. Herodus heeft Petrus in z’n kerker zitten, maar moet wachten totdat het pesachfeest voorbij is. Petrus zit goed opgeborgen, met veel bewakers en achter meerdere sloten en grendels.

Ondertussen is de gemeente aan het bidden. Vol vuur. Het woord dat gebruikt wordt is hetzelfde als bij Jezus, als hij bidt in Getsemane. Ze leggen hun ziel en zaligheid in het bidden.

Bidden deden ze in groepen bij mensen thuis. Vanwege de vervolging kwamen ze niet als geheel bij elkaar, maar in losse groepen. De groepen hebben wel onderling contact: Petrus zegt aan het eind van het verhaal om het nieuws aan de andere groepen door te geven.

Op zich is het niet verkeerd dat ze zich in groepen verspreidden. Daar is uiteindelijk wereldweide groei door gekomen. Onder druk van vervolging. We verlangen niet naar vervolging, maar het zou wel een manier kunnen zijn om hier de gehoopte opwekking mee te maken. Meer gespreid (maar wel met onderling contact). Belangrijk daarbij is bidden. Zijn wij een biddende gemeente? Moeten we een bidgroepje oprichten?

Petrus wordt door God wonderlijk bevrijdt uit de gevangenis. Hij verhoort het gebed! Hoewel Petrus het in het begin nauwelijks doorheeft en slaapdronken de gevangenis uitgeduwd moet worden. Ook bij het huis waar ze bidden geloven ze in eerste instantie niet dat Petrus bevrijdt is en voor de deur staat. Geloofden ze eigenlijk wel dat hun gebed verhoord zou kunnen worden? De bijbel is heerlijk eerlijk op dit punt.

Waarom de een wel en de ander niet? Petrus is gered, maar Jakobus is onthoofd. Sommige gebeden worden verhoord, andere niet. Of ze worden anders verhoord. Laat deze vragen maar even onbeantwoord: denk er vandaag verder over na. Je hebt nu in de spiegel van de bijbel gekeken: nu is het tijd om bij jezelf na te denken.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):