Onzichtbare voetstappen van God

Datum

2012-12-31

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

wandelenmetgod

Tekst

Psalm 77

Toegevoegd

2013-01-03

Best stevig: “mijn ziel laat zich niet troosten”. En dat voor een oudejaarsdienst. Gisteren hadden we het nog over “wandelen met God”…

Asaf die dit heeft geschreven stelt wel vaker stevige vragen. Vaak komt er dan halverwege een vreugdevolle ommekeer. Bij vers 11 lijkt het erop, hoewel die niet goed overgeleverd lijkt; ook in de brontekst is er twijfel. Vertalingen verschillen ook op dit punt.

De oude psalmberijming zegt “na het zuur komt het zoet”. Maar Asaf lijkt dat niet te bedoelen. Na vers 11 vertelt hij wat God vroeger deed: vroeger was het zoet, nu is het zoet. Een heel andere formulering.

De psalm is in vier stukken ingedeeld door het woordje sela.

  • Het eerste deel is luidruchtig. Hij schreeuwt om God. Daarna kreunen, dan zuchten, dan stilte. Hij zakt in.

  • Deel twee? Hij komt niet uit zijn woorden. Hij vraagt zich van alles af. Zal de Heer voor altijd verstoten? Bestaat God wel?

    (Slechts 1 keer staat het woord God in het begin van de psalm. Alsof hij geen contact krijgt. Hij krijgt de voicemail van God.)

  • Deel drie en vier: hij kijkt om zich heen ipv naar boven. Hij kijkt opzij en achterom. Hij onderzoekt het verleden. “Eens even controleren”. Hij kijkt naar de uittocht uit Egypte als referentie.

    Meteen krijgt hij weer contact. “Uw werken. U bent de God die wonderen doet.”

    Tja. Vroeger gebeurde er wel wat. Nu ziet hij niets. Maar… ook toen was Gods weg veel hoger dan die van Israël. Je kon het ook toen niet echt narekenen. Vers 20: “Uw voetsporen bleven onzichtbaar”. Hé, dat is dus altijd zo. Hoewel niemand toen twijfelde of God bestond. Maar zichtbaar is anders! Ook het pad door de zee verdween gelijk weer: het is heden ten dage niet te bezoeken als toeristenattractie.

    God is altijd bij zijn volk, maar Hij is vrijwel altijd onzichtbaar. Hij is er dóór mensen zoals Mozes en Aäron.

Hierdoor komt Asaf tot rust. Zo doet God het kennelijk. Hij is niet al te opvallend. Kerst? God komt naar aarde “vermomd” als mensenbaby.

Wij doen het met de bijbel. Met de verhalen. En met een klein stukje brood en een slok wijn bij het avondmaal. En een paar druppels bij de doop. Hoeveel is dat? Hoe zichtbaar is dat?

Zo is God. Wandelen met God, zoals Henoch uit de preek van gisteren. Maar verwacht niet teveel voetstappen te zien. Maar… God is met ons. In 2012. En in 2013.

 
vanrees.org logo

Reinout van Rees

My name is Reinout van Rees and I program in Python, I live in the Netherlands, I cycle recumbent bikes and I have a model railway.