2012-09-09
Psalm 95 en 96
2013-05-18
In een voetbalwedstrijd is de tweede helft wel eens compleet anders dan de tweede. Ook 95 zelf heeft twee stukken. In Hebreeën wordt gezegd dat het woord van God een tweesnijdend zwaard is; net nadat psalm 95 is geciteerd.
In vers 7 zit de knip. Eerste helft is vreugde, laatste zinnetje is “luister vandaag naar Mijn stem”. De rest van de psalm is God aan het woord. Het is niet automatisch zo dat God er bij is wanneer je vrolijk voor Hem zingt: je moet wel naar Hem luisteren. Een domper op de feestvreugde?
God bevrijdde hen uit Egypte. Ze zaten klem en God bevrijdde hen. Het kon anders. Je hoeft niet vast te zitten, ook niet in de huidige maatschappij. God kan je bevrijden. Hij komt door het dak en laat je eruit.
Maar: dan moet je niet, net nadat je bevrijdt bent, mopperen en zaniken zoals Israël in de woestijn deed. Leef ernaar dat je bevrijd bent.
Idem qua zingen en s zondags enthousiast zijn. Het moet we ook doordeweeks echt zijn: luister ook dan! Geen zondagse camouflage.
God deelt met die voorwaarde eigenlijk zangvergunningen uit. Hij trapt even op de rem. Maar: wel doorzingen als je 95 hebt gezongen: psalm 96. Zing! Vreugde! Zing voor de heer!
Achtergrond van de twee psalmen: het brengen van de ark naar Jeruzalem. 95: poging 1. Ark op de vrachtwagen, fanfare voorop, circus eromheen. Tegen de regels. Hossen. Een van de feestvierders wil de ark rechtzetten als hij begint de schuiven. Boem dood. David laat van schik de ark in iemands achtertuin staan. (Noot: mooie vergelijking).
Daarna kijkt David in Gods woord wat de regels ook al weer precies zijn. Levieten. Draagstokken. Rustig tempo. Maar ook muziek! Zangmeester. Vreugde. Zó uitbundig dat Davids vrouw zich er voor schaamt wat haar man doet…
Dus: luister eerst naar God. Eerst innen, dan uiten. Eerst tanken bij God en naar Hem luisteren. Doen we dat ook in dit komende kerkseizoen?
My name is Reinout van Rees and I program in Python, I live in the Netherlands, I cycle recumbent bikes and I have a model railway.