2012-10-28
Mat 5:13
2013-05-18
“Jullie zijn het zout der aarde”. Het zijn overbekende woorden en die verliezen een beetje hun kracht. Een beetje net zoals het zout van die tijd: dat werd uit de bodem van de dode zee gehakt. Een brok, net zoals nu voor de koeien. Na een tijd trad er dan een chemische reactie op: chloorsmaak. Weggooien dus en er een gat in de weg mee vullen ofzo.
Jezus zegt niet dat we het zout moeten zijn, hij zegt gewoon dat we het zijn. Het is niet iets wat me moeten, maar wat we zijn. Een belangrijk verschil. Idem: we zijn heilig. Krijg je wel eens een opmerking over iets dat je onbedoeld deed? Een indruk die je maakte? Dat is het mooiste. Hoeveel succes heb je met de grote dingen die je expliciet doet? Jezus zegt eigenlijk dat we gewoon moeten zijn wie we zijn.
Waarom noemt Jezus ons zout? En geen honing ofzo? Rietkerk noemde een ChristenUnie actie in Utrecht (geveldoek Hema) van een paar jaar geleden. Een heleboel negatieve reacties! Opgeheven vingertje. Onhandige actie; God zegt niet dat we de augurk, de zuurpruim, van de aarde moeten zijn. Dus wees niet zoet (alles goed vinden), niet zuur (opgeheven vingertje), maar zout (reinigend, bederfwerend, smaakmakend). Kijk met die termen ook eens naar je opvoeding van je kinderen (als je ze hebt).
Zout: je moet wel je zoutvaatje uit! Ga dus ook uit de kerk de samenleving in. Spring het deeg (zo noemt Jezus de samenleving) in. Het deeg, niet het vuilnisvat ofzo. De samenleving heeft potentie, het verdient smaak.
Slotopmerking: in de kern is Jezus de ene zoutkorrel die God zelf in het deeg van deze wereld gegooid heeft om het smaak te geven. Hij is ons voorbeeld.
My name is Reinout van Rees and I program in Python, I live in the Netherlands, I cycle recumbent bikes and I have a model railway.