Toegewijd aan de Heer die voor de deur staat

Datum

2010-11-21

Kerk

nieuwegein

Predikant

ktdejonge

Tags

jaarthema2010

Tekst

Openb 3:15-16

Toegevoegd

2010-11-21

De brief aan Laodicea. De felste brief van het setje in openbaringen.

Vroeger had Laodicea zijn rijkdom te danken aan het transitoverkeer. Belangrijke wegen kwamen er samen. Ook was er veel geldhandel. En textiel. Vooral zwart linnen. En er werden ook veel oogartsen opgeleid. Al deze elementen zullen later terugkomen.

“Zie ik sta voor de deur en ik klop”. Bekende woorden die vaak op posters worden gezet met een mooi plaatje erbij. Maar… het is in de oorspronkelijke context niet fraai dat Jezus aan moet kloppen. Aan de gesloten deur!

Oproep Rijn: kijk vooral naar jezelf bij dit stuk. Bij de waarschuwing tegen lauwheid in dit stuk. Lauwheid is immers een langzaam en sluipend proces. Vaak ongemerkt tot je het geloof plotseling kwijt bent. Pas dus op en kijk nu naar jezelf.

Laodicea is lauw. Je doet net alsof je warm voor God bent. Maar het klopt niet intern. Binnenkant klopt niet met de buitenkant. “Het geloof? Het moet niet te veel worden.” Elke dag bijbellezen: tijdgebrek. En ik mag toch wel een zondag aan mijn gezin besteden? Daar zeurt de Heer toch niet om, dat begrijpt hij toch wel? In Laodicea kwam de lauwheid vooral door de rijkdom. God was iets dat gelijkwaardig naast andere zaken stond.

[Op de beamer werd een lijstje punten waaraan je een lauwe gemeente kunt herkennen getoond - hoeveel herkennen wij persoonlijk en als gemeente?]

Hoe kwam het in Laodicea? Ze hadden wereldlijk alles al. Rijk. Geen gebrek. Dus hadden ze geestelijk een verkeerd beeld van zichzelf. Ze dachten geestelijk ook geen gebrek te hebben. Maar Jezus noemt hen naakt, arm en blind… En dat terwijl ze in een stad woonden die bekend stond om z’n textielindustrie, rijkdom en oogartsen :-)

Jezus’ oordeel is hard. Hij zal hen uitspugen als ze lauw zijn. Hij doet het nog niet, want hij klopt immers op de deur. Da’s dan een hoopvol punt. Jezus besteedt veel aandacht aan hen en aan ons. Hij klopt door bijvoorbeeld de bijbel aan ons hart. We moeten hem binnenlaten.

Een schilder schilderde de kloppende Jezus eens. En vergat expres de deurknop aan de buitenkant! De deur van ons hart kan alleen van binnenuit open.

Stimuleer elkaar om de deur open te doen en open te houden!

 
vanrees.org logo

Reinout van Rees

My name is Reinout van Rees and I program in Python, I live in the Netherlands, I cycle recumbent bikes and I have a model railway.