English summary: I’m writing a thick book full of stories around my model railway. It is in Dutch, so it won’t be of much interest to you if you can’t read the Dutch text below :-)
Eind 2024 ga ik een boek (in eigen beheer) uitgeven met verhalen die ik rondom mijn modelspoorbaan heb geschreven.
Ik ben het station van Kelberg (Eifel). Aan de Eifelburgenbahn. En een station in deze arme, dunbevolkte streek, da’s best een belangrijk, centraal punt voor de plaatselijke bevolking. Zoveel gebeurtenissen, groot en klein. Zoveel vreugde, zoveel verdriet. Kinderen uitzwaaien en goederen ontvangen. Zoveel alledaagse dingen ook vooral. Is het dan raar dat ik, als station, in zekere zin bijna een personage ben? Een personage in een verhaal?
Ik heb mijn geschiedenis verteld op het beneluxspoor-forum. Nu zijn die verhalen gebundeld in dit boek. Mijn katje Moritz, mijn stationschef Jakob Bodemann, machinist Claus: je komt ze allemaal tegen. En ook de Philippsburg bij het vakwerkstadje Monreal. Veel leesplezier gewenst!
Mit freundlichen Grüßen,
Bahnhof Kelberg
Bij een deel van de verhalen hoort een video. Soms als illustratie, soms echt als integraal onderdeel. De journaaluitzending aan het eind van het spookverhaal bijvoorbeeld. De video’s heb ik met QR-codes in het boek aangegeven.
Niet iedereen kan makkelijk QR-codes scannen, dus bij deze de links naar de video’s waarnaar ik in m’n boek verwijs:
Oude video uit de kale-multiplex-periode. Een open wagon met koppelingen wordt geleverd. Ik experimenteer hier ook door m’n iphone op een wagon te balanceren tijdens het rijden.
Het station is al wat meer aangekleed met ballastbed enzo. Een korte video met de vrijdagse/zondagse trein met een extra 1e/2e klasse-rijtuig voor de militairen.
Goederenverkeer met Fernsprecher en een stomende 080’er. De Fernsprecher is een telefoonkastje, die had een collega voor me geprint. Even laten zien. Passend bij het verhaal komt er een stoomlokje van de Baureihe 080 langs, een type dat er trouwens echt nooit gekomen zou zijn. De landbouwcorporatie is nog met wat provisorisch karton aangeduid.
In goederentreinproblemen wordt de Fernsprecher uit de vorige video omver gereden door een goederentrein.
Het Duitse avondjournaal op de dag van het ongeluk bij de tunnel van Monreal. Met hulp van mijn kinderen en met pappa die de pastoor speelt.
Een drieste overval op een trein met marsepein, het moet niet erger worden. Wat er nou met marsepein aan de hand is lees je in het boek.
De strijd om het marsepein wordt gewonnen met een heuse “Romeinse pantsertrein”!
Kelberg, 16 januari 1945, een Duitstalige video, ietwat somber. De herinneringen van de stationschef aan het bombardement op Kelberg van 16 januari 1945.
Er zal altijd iets niet kloppen. Spelfouten. Jaartal verkeerd. Een mooie foto van een lok van de Baureihe 050 aan het perron van Kelberg waarvan de toevoerbuis richting de cylinder half uit de cylinder steekt. Heb je die al gevonden?
Alle verhalen heb ik initieel al best redelijk geschreven. Vervolgens hebben dochterlief en ik alles meerdere keren doorgelezen en verbeterd. Proefdruk. Vervolgens heb ik die proefdruk helemaal doorgelezen en kreeg ik de rilbibbers van de hoeveelheid spelfouten die ik toch nog vond… Er zullen er dus vast nog een paar in zitten.
Leuke spelfout gevonden? Historisch feitje dat niet klopt? Ik hoor het graag: reinout@vanrees.org. Wel even eerst het nawoord aan het eind van het boek lezen, want ik weet van sommige dingen dat het niet klopt en heb het daarin opgebiecht danwel de reden vertelt waarom in het niet gecorrigeerd heb. Zo’n rangeerlokje van de Baureihe 080 is echt nooooooit in de Eifel geweest: m’n verhalen zijn deels nog uit de tijd dat ik nog niet genoeg passend materieel had, bijvoorbeeld.
My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.
Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):