Met de flevobike op fietsvakantie

Met de flevobike kan je prima op fietsvakantie. Het is een erg stevige fiets: vierkante stalen kokerbalken. Daar gaat niets stuk aan. Hoewel, er is een onderdeel dat zwak is: de trapas-bevestiging.

flevobike met vakantiebepakking en burley

Enkele voordelen:

  • De flevobike staat bekend als een comfortabele fiets. Dat is ‘ie nog meer op vakantie als je grotere stukken aflegt en ondertussen op je gemakje met losse handen van het landschap geniet.

  • Onder het fietsen rustig een flesje drinken pakken, openmaken, drinken, dichtdraaien en weer wegstoppen. Met losse handen. En de kaart pakken en openvouwen. Met twee handen. Heerlijk.

  • Foto’s maken! Je hoeft niet stil te staan en, zeker met een digitaal pocket cameraatje, kan je op je gemakje links en rechts foto’s nemen. Daar krijg je een boel mooie foto’s uit! Anders ga je heus niet elk moment stilstaan.

  • Bergje af: wat een genot. Vooral als er een fietser met een speciale lichte fiets en een speciale minimale uitrusting en 500 versnellingen net achter je de bergtop overkomt. En ik met m’n eigen gewicht en het gewicht van de stalen kokerbalken alleen m’n remmen maar los hoef te laten om die fietser achter me te laten. Hi hi.

  • Radical banaantassen erop en al je bagage past erin. Tentje achteropbinden, klaar. En een Burley kinderkar kan er prima achter.

Er zijn ook nadelen:

  • Steilere hellingen? Vergeet het maar. Je gaat op een gegeven moment te langzaam en dan slinger je te veel. En je komt ook niet meer op gang. Bij de vakantie in de Ardennen en Frankrijk heb ik een paar keer moeten lopen. Niet erg vaak, maar ‘t is toch niet het leukste. Veel minder steile hellingen gingen, hoewel ze af en toe lang waren, prima.

  • Als de trapperbevestiging halverwege de vakantie stuk gaat moet je wel de mazzel hebben dat je ouders je met een aanhangwagentje op komen halen en op de camping afzetten en dat je de dag erna in Dronten langs kan gaan om een nieuw onderdeel te halen. Vanuit midden-Frankrijk was dat toch minder fijn geweest.

  • Rul zand: afstappen. Vergeet het maar. Volledig onmogelijk. Hard zand met grind erdoor is vaak wel goed te doen.

In totaal: ik zou het zo weer doen. Zeker in Nederland geen probleem. Als je naar een heuvelachtig gebied gaat moet je even nakijken hoeveel echt steile hellingen er zijn. In de Ardennen heb ik in totaal twee keer moeten lopen, bijvoorbeeld.

Banaantassen
 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):